Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı"

3 posters

Aşağa gitmek

Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı" Empty Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı"

Mesaj tarafından Dehri 20.07.10 16:20

Urfa’da halen geçim sıkıntısı yaşayan, geçmişte ise ‘Gülen Cemaati’nin eğitim kurumlarında çalışmış bir öğretmen, “Bakanlığın ciddi bir öğretmen ataması olursa cemaat okullarındaki öğretmenlerin çok büyük bir çoğunluğu otomatik olarak MEB’e geçer” iddiasını ortaya attı. Bunu ‘Urfa ve bütün Türkiye için geçerli olduğunu’ dile getiren öğretmen, “Öğretmen atamalarını özellikle engelleyen bir grup var. Çünkü cemaatin önde gelen büyüklerinden defalarca, ‘Milli Eğitim sizi bizden istiyor biz vermiyoruz’ dediklerini duydum. Türkiye’nin her yerinde insanlar üniversitedeyken bile ‘iş veriyorlar’ diye cemaate yakınlaşıyor” diye konuştu. Sigortasız ve az maaşla aylarca çalıştırıldığını söyleyen öğretmen, “Şu anda cemaatten on binlerce öğretmen iş bulabilirse başka okullara kayar. Çünkü eskisi gibi ekonomik olarak doyurmuyorlar. Bir dizi sosyal ve özlük hakları kaldırıldı. KPSS’ye çalışmaları yasak” dedi. “Sınav sistemine rağmen bu nasıl oluyor” sorusunu ise, “Öncelikli konumdalar. ALES, polislik vb. sınavlarda sorular onlara gelir. Üniversitelerin yüksek kademelerinde elemanları var” şeklinde yanıtladı.

‘ZEKATLA AYAKTA KALDIM’
Şanlıurfa’daki eğitimde cemaatleşme iddiaları bir yana ‘ücretli öğretmen’ portreleri yürek burkuyor. İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu üyelerinden Süleyman Karadaş, “2005’te Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden mezun oldum. Evliyim, iki çocuğum var, evim kira. Sürekli karın tokluğuna çalışıyorum” dedi. Öğretmen arkadaşlarıyla birlikte “işsiz” sıfatıyla katıldıkları meslek edindirme kurslarından günlük 15 TL aldıklarını söyleyen Karadaş, geçim mücadelesini şöyle anlattı: “Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde bir yıl asgari ücretle çalıştım, sadece 7 gün sigortamı yatırmışlar. Temizlikten kayıta her işi yaptım, maaşları hep üç-dört ay gecikmeli aldık. Öğrenim ve katkı kredisini ödeyemediğim için evime haciz geldi. Şanlıurfa Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na müracaat ettim, 6 aylığına işe aldılar. Maaşım olduğu gibi öğrenim ve katkı kredisi borcuna aktarıldı. Sonra ‘Git başının çaresine bak’ dediler. Lokantada bulaşıkçı, tarlada mevsimlik işçiydim. Ne kiramı ödeyebiliyor ne evimin iaşesini temin edebiliyorum. Borçla, akrabalarımızın zekatıyla idare ettim. Üniversitedeyken çalıştığım fabrikanın sahibi bana her yıl zekatından gönderiyordu.”

‘ERDOĞAN SORANA KADAR BÖYLE…’
“Üniversitedeyken Tayyip Erdoğan ve onun çizgisindekileri destekliyordum” diyen öğretmen, “Dönüp geriye baktığımızda neler yapmışız. Sabahlara kadar 2002 seçimlerinde AKP için çalıştığımızı hatırlarım. Defalarca bakanlarla, milletvekilleriyle konuştuk. Kimsenin bizi duyduğu yok. Erdoğan, ‘Bu öğretmenlerin durumları ne olacak?’ deyinceye dek böyle sürecek. Devlet, beleş okuttuğu lise mezununu imam, polis yapıp 2 milyara yakın maaş veriyor. Hizmetli, hademe gibi pozisyonları istediğimiz halde yerleşemiyoruz” dedi.

İNŞAATTA BOYACILIK, OTELDE GARSONLUK
“Öğretmenliğe başladıktan sonra başım çok ağrıdı. Çocuklarımı, kendimi muayene ettiremiyorum. İnşaatta boyacılık yapıyorum” diyen Felsefe öğretmeni Bozan Kan, “Ekmek için onun bunun lafını çekiyorum. Psikolojik sıkıntılarım had safhaya vardı. Sınava uykusuz girdim. 7 yıldır atama bekliyorum” diye onuştu. Kışın ücretli öğretmenlik yazın inşaat işçiliği yapan Kan, “Karnımı nasıl doyuracağım dediğimde MEB şube müdürü kapıdan kovdu, ‘Beni ilgilendirmez’ dedi. Bu kadar dışlanmak doğru mu?” diye sordu. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adem Bider ise, “Yazın Antalya’daki otellerde garsonluk yapıyorum, personel elbiselerini ütülüyorum. Kışın ücretli öğretmenim. İkisinde de asgari ücretle çalışıyorum. Bu yıl sınava altıncı girişim. Manevi eziyet yaşıyorum” diye konuştu.

EĞİTİM-SEN ŞANLIURFA ŞUBE MÜDÜRÜ SITKI DEHŞET:
‘TARLAYA DÖNEN VAR’

“Şanlıurfa’da 1500’e yakın ücretli öğretmen var ve köylerde çalıştırılıyor. Lojmanlarda kadrolulara öncelik tanındığı için aldıkları ücretin yarısı yola gidiyor. Ellerine 200-300 TL para kalıyor. Öğretmenliği bırakıp köyünde tarlasında çapa yapmayı yeğleyen, garsonluk yapan çok var. Psikolojik sorunlar yaşayan tedavi görenleri biliyorum. Ücretli öğretmenlere okullarda ikinci sınıf muamelesi yapılsa da boyun eğiyorlar”

Kaynak: ŞULE YILDIRIM/BİRGÜN
Dehri
Dehri
Admin

Mesaj Sayısı : 39
Kayıt tarihi : 14/07/10
Nerden : ANKARA

https://academia.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı" Empty Geri: Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı"

Mesaj tarafından ateistsavar 20.07.10 21:10

Cemaat kadar başınıza taş düşsün.
ateistsavar
ateistsavar

Mesaj Sayısı : 11
Kayıt tarihi : 19/07/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı" Empty Geri: Öğretmen Atamalarında "Cemaat Parmağı"

Mesaj tarafından rakbalx 24.07.10 9:49

Bu ülkede küfür serbest olmalı...
Eğitim-Sen raporuna göre Türkiye 380 bin öğretmen açığı var.MEB alımlarına bakıyoruz yılda 25 bin civarı alım yapıyor bu 25 bin de aslında 15 bin yeni alım demek... Şöyle ki; pek sayın Eğitim Bakanı ilk atamada (atıyorum)10 bin sözleşmeli alıyor ikinci atamada bu önceden aldığı 10 bin sözleşmeliyi kadroya çeviriyor... Yani bir öğretmen 1 öğretim yılı boyunca MEB' in gözünde 2 kez atanıyor.Sonra da ekranlara çıkıp biz şu kadar öğretmen alıyoruz diyorlar...
Her yıl ortalama 100 bin ücretli öğretmen görev yapıyor.100 BİN...
Ücretli ne demek?
Ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler mecburiyetten dolayı ücretli yapıyor.Eğitim fakültesi mezunu KPSS puanı düşük gelmiştir veya bölümünde atama yoktur.Geçen sene KPSS 1.si Fizik öğretmenliği mezunu bir öğretmen açıkta kaldı ! Sebep? Fizik öğretmenliği ataması yok...70 milyonluk nüfuslu bir ülkede tek bir tane bile fizik öğretmenine ihtiyaç yokmuş MEB' e göre...
Aynı eğtiim fakültesinden mezun biriyle aynı derse girip aynı şeyleri öğretip, aynı emeği harcayıp kadrolunun aldığı maaşın üçte birini almak demektir ücretli öğretmenlik...Sosyal haklar ona göre...Okul içi öğretmenler arası statüyü geçtim öğrenciler ve veliler dahi ücretliyi öğretmen olarak görmüyor...
Ben eğitim fakültesi mezunuyum... Şu an atanamadım ama ücretli öğretmenlik yapmadım, yapmayı da düşünmüyorum.
MEB öğretmen açığı ücretli öğretmenlikle kapatmaya çalışırken ben kalkıp MEB' in ekmeğine yağ sürmem.Hem ucuz elaman olarka görüyorlar hem hakların çok çok kısıtlı hemde ücretli olarak yaparak 1 kadrolunun hakkı yeniyor.Ben gider amelelik yaparım/yaptım yine ücretli köle olmam...
Bir de KPSS olayı var:Yukarıda da yazdığım gibi KPSS 1.si olup açıkta kalmakta var...KPSS sonuçları açıklanıyor ama sıralamaları vermiyorlar ! Neden bu topicte belli zaten "açıktan atama yapmak"

Güzel ülkemin eğitim sistemi...
rakbalx
rakbalx

Mesaj Sayısı : 6
Kayıt tarihi : 19/07/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz